Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bobina 1:25 HOTOVO

26. 2. 2020

 

FOTOGALERIE

Začalo to takhle, že bych zkusil postavit Bobinu. Sergeje už mám. A Bobina je oblíbená lokomotiva mé přítelkyně. Tak jsem začal.

Bylo několik verzí sběrače - pantografu. Budu dál psát sběrač

img_20181029_200722.jpg

. A chtěl jsem, aby model bral elektřinu z drátů - tedy z troleje. Ale bohužel od tohoto jsem zatím z technických možností upustil. Nejprve jsem zkoumal jak pantograf funguje, pak z čeho by se dal postavit. Jako druhá verze byla papírová. Třetí verze, kterou vidíte je ze špejlí do uší. Funkčnost byla perfektní. jen ten vzhled. Vypadalo to jak chudý příbuzný. Proto jsem se rozhodl pro poslední čtvrtou verzi kombinací papíru a již odzkoušených špejlí do uší .

Jako další na řadu přišly kola. No. Udělat průhledy v kolech to byl oříšek. To samé jak vytvořit plastický vzhled náboje kola. To mi dalo taky zabrat a celý den pak vypadal jako pokus omyl postup.  Jinak to nešlo.  Zatím jsem se dostal k sestavení hlavního nosného rámu modelu. Cvičné posazení na nápravy ukázalo, že model bude stabilní a pevný. 

img_20181104_172026.jpg

 

12. 11. 2018 

Nakonec to možná bude pěkná čučavá mašinka se vším všudy. práce je na tom ještě dost a dost. Konečně můžu testovat jak bude vypadat jako celek, protože to dřív nešlo. Těším se na finální zašpinění stroje. 

27. 11. 2018

Tak jsem zase o kousek postoupil. A to o dost velký kousek. Osvětlil jsem model SMD LED a napojil na power banku, vydrží svítit 4 dny, což je dostačující. No a co jsem udělal? Plno věcí, hvězdu, náznak interieru. Motorovou část jsem zakryl. Jde o celkový model, nikoliv detaily. 

06. 12. 2018

Tak jsem se zase o kousek hnul. Už to konečně vypadá jako předloha, aspoň vzdáleně se tomu podobá. Ale co je nejdůležitější, líbí se. A to je účel. No a co jsem dělal? Střechu, hadice, detaily, které pak už nebudou potřeba dodělávat. No a další spoustu drobotiny co není vidět, ale je. Třeba jsem přemýšlel... jé jde to ... jak udělat a z čeho udělat červené linky mezi střechou a bokem... povedlo se. No výsledek je vidno na fotkách. Těším se na patinu, Ta skryje nedokonalosti.

p81223-181503.jpg


21. 12. 2018

Zase jsem pokročil ve stavbě.. 

Všechna madla jsou na svém místě a zbývá osadit tabulkami a dalším označením. Ale to asi až po svátcích. protože mi stávkuje tiskárna. No a pak už jen označení a hurá na lak a špinění. Nakonec bude v plánu podloží. Bylo i s trakčním vedením, Ale to asi upustím... Koleje budu teď dělat až poslední. 

26. 12. 2018

Blíží se konec roku a s tím i možný konec stavby modelu elektrické lokomotivy E499.004 Bobiny. Nejmilejší lokomotivy mé přítelkyně. No a co jsem zase udělal? podělal nebo zmrvil? No začal jsem připravovat podloží, tedy pražce i kolejnice. Samo, že z papíru. Asi už nic jiného neumím. Ale nebojte, budou i plastiky. No zpět k modelu. Až dnes jsem zjistil, že mám obrovskou chybu v modelu, kterou jsem hned napravil. Protože model mi neseděl výškově ke kolejnicím ani podle předlohy. Všiml jsem si toho až dnes. Takže je model už výškově správně, Avšak mě štve, že nemůžu udělat zaoblení boku lokomotivy.  Uvidím, třeba se k tomu ještě odhodlám a udělám oblení...

30. 12. 2018

Tak jsem se dost posunul ke konci stavby modelu lokomotivy E499.004. Teď už jen dodělat podkladovou desku a nachystat kolejové podloží. Pak to spárovat dohromady a bude vše hotové. Model pak bude k vidění na výstavách po Moravě a Slezsku. 

01. 01. 2019

Tak už konečně má Bobina důstojný podstavec a nemusí stát jen na skříni jen tak. Takže huráááá blížíme se ke konci,. Fakt, Teď už jen opravit chyby a bude to cajk, to mi zabere tak jeden až dva dny.. a pak... Hurá do světa., 

p81221-215906.jpg