Jdi na obsah Jdi na menu
 


Raznice

26. 2. 2020

Raznice nýtů a matic

Nechtělo se mi ručně si vyrábět matice nebo nýty. Po pár testech jsem zjistil, že to není ono. Ikdyž v rozdělané páře jsem musel pokračovat, takže tam jsou všechny matice a nýty ruční tvorby. Pak jsem přišel na  raznice 3Detail  kde měli právě zmíněné raznice. 

 

Vylepšení raznic pomocí play-doh čehosi na vytlačování té jejich plastelíny. 

Kdysi jsem využíval dva kolíčky a na to postavené raznice. To ovšem poskakovalo a měl jsem plné ruce práce jak s posunem papíru tak vytahováním raznice a umisťováním na místo. Tak že jsem se rozhodl si zhotovit prvotinu na jednodušší ražbu matic a nýtů a koleček. .

Jelikož dcerka má dvě, tak jsem jí jedno zabavil ( slušně jsem se jí zeptal ). No a začala přestavba, nejprve jak ukotvit raznici na místo, tak aby se nehýbala při ražbě. Kolíček na prádlo, matice a šroub. Tak jednoduché upnutí mě napadlo. Dále jak vyřešit postup zdvihu a samotného proražení papíru.. Dříve jsem na to využíval kladívka či samotného tlaku prstu. Ale když jich potřebujete 200 tak to pak nepříjemné. Takže to vyřešila hrubá úprava samotného lisu na plastelínu. 

Vylámal jsem potřebné otvory z plastu a použil jako tlačný píst kus starého hliníkového nožíku od ťamana. Koncem se závitem jsem jej přišrouboval k pístu lisu a na druhou přilepil neodymový magnet z HDD - hard disk z počítače.

Samotné vyražené kusy padají pod lis, nemusím se bát že někam zapadnou. 

 

Světe div se - ono to FUNGUJE. Ještě pak doladím upevnění těla lisu a pak hurá na ražbu. Zkušební ražba -- 50ks za minutu což je krásné.

 

Takže po různých peripetiích s plastovým provozem raznic, jsem inovoval na držák vrtačky z obi za 430kč. Což je velmi dostačující a ba dokonce velmi vyhovující. A tak jsem se ja montovat raznici do držáku na vrtačku.. No šlo to a dokonce to funguje, upínací mechanismus raznice jsem ponechal ve verzi 1.0. Tedy plastikové plus kolíčky. Zatím ... A samotný razící hrot je už v raznici železné. Viz video z verze 2.0