Jdi na obsah Jdi na menu
 


RC Lokomotiva 162 - velká výzva

28. 9. 2022

Jedno musím zmínit hned na začátku: Poděkovat své manželce. Protože ta mě podporuje, pomáhá lepit. A miluje železnici stejně jako já. 

video na youtube TADY

fotky TADY

Je 16. 01. 2022, započaly přípravy na dlouho chystaný projekt dálkově řízeného modelu z papíru. Jo z papíru. Nechci používat moc jiných materiálů. Teda mimo elektroniky a kabeláže. Takže jsem sehnal od kamaráda na fb skupině p.Stoklasy rc soupravu. Hned po příjezdu domů jsem se vrhnul na studování návodu. Ale řeknu vám, moc moudrej z toho nejsem. Plno zkratek, plno leteckých výrazů. Jenže musím všechno převádět v hlavě na koleje .. A to je makačka na bednu. Naštěstí je strýček google, ten umí celkem poradit.

 img20220115195827.jpg

Přes dvě hodiny mi trvalo než jsem pochopil samotné fungování. Byl jsem zvyklý na čínské jednoduché ovladače. Ale tohle je pro mě posun o několik tříd nahoru. Povedlo se mi podle návodu spárovat vysílač s přijímačem. Ale problém.. nic se nehýbalo. Takže jsem šel krok za krokem podle návodu. I tak jsem zatím nepřišel na další postupy, které potřebuji zprovoznit. 

Zatím mám pojezd a dvě serva. Zapnutí nebo vypnutí světel mi zatím nejde. 

Vše bude napájeno 5v powerbankou .. No dobře dvěma.. jednu na pojezd a druhá na osvětlení a sběrače. Plus nějaký ten zvuk. img20220115214503.jpg

je 28. 1. 2022 a musím vyzdvihnout práci pana Martina Michuta  - tady - jeho stránky.. Jeho zvukové modelu a přepínače na RC modely jsou neskutečně propracované. Je velmi ochotný a trpělivý. Já mu dodal zvuky, on je poskládal a zakomponoval do systému ... Má dokonce ten samý ovladač, takže jeho práce si velmi cením a vážím. Tady video jak bude moje lokomotiva krásně zpívat.

Musím vyzdvihnout i obchod RC PROFI  přesněji pana Prchala, protože mi poradil jako laikovi co vše je potřeba, poradil a byl velice ochotný. Ono se to málo vidí. Protože mám laické otázky a nebyl nepříjemný, pochopil o co mi jde. Takže směle doporučím všem stejně praštěným bláznům jako jsem já . RC PROFI je dobrý obchod a poradí. TADY je odkaz.

30. 1. 2022

Dost jsem se posunul. Stále studuji různé fotky, videa a další materiály. Lokomotivu jako takovou staví i jeden človíček Slovenska  Maroš Lešňák. odkaz na jeho stavbu: TADY Ten staví tuhle krásku taky. Dost věci jsem od něj pochytil. 

273003320_5529286383754671_4262598473601222614_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto je jeho model. A ano všichni co budeme stavět tento model jej budeme přebarvovat, protože není přesný originál. No tenhle chlápek to má vymakané do nejmenších detailů. Jako je reflexní vesta v kabině, kniha závad, osvětlení přístrojů. Je to kouzelník a rád bych se aspoň přiblížil kvalitou zpracování . Takže až začnu , myslím, že toto bude hodně sledovaná stavba. Sám jsem na výsledek zvědavý. Protože pojízdný model z papíru na dálkové ovládání a se zvukem.... Jupí. Další meta bude snad dosažena. 

 

_________________________________________________________________________________________________

30. 1. 2022 STAVBA ZAPOČALA

Dnes jsem se rozhodl, že jednotku BP930 odsunu na vedlejší kolej a bude to jako dlouhodobý projekt. Mezi tím se pustím do stavby tohoto krasavce. Lokomotiva by měla sama jezdit, svítit, houkat a vydávat další zvuky. Vše by mělo být funkční přes dálkové ovládání a plně funkční na zahradě, kde se chystáme postavit pro toto měřítko testovací okruh. Takže než bude stav jako má Maroš, bude to dlouhá doba. 

Prvním krokem je vždy seznámení se s vystřihovánkou, nastudováním návodných kreseb a prohlížení tisíce snímků na gůglu. 

img20220130154414.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

18. 02. 2022

Ahoj, tak jsem pokročil trochu jak ve stavbě modelu tak i v ostatním elektronickém zařízení. No tohle jsem si ušil na sebe pořádný bič. Ale to nevadí. Díky Romanu Hanelovi a Martinu Michutovi z RC-SOUND jsem se ponořil do tajů rc souprav a ovládání strojů. První fotky modelu nebo i video bude až v pořadu POZOR VLAK. Dřív nebude nic. Takže zatím bojuju a stavím, když je na to nálada a chuť. Stavba pokračuje hlemýždím tempem a za tu dobu musím říct, že model jako takový je mazec. Návodné kresby a označení dílů je spíše pro čaroděje nebo věštce. Ještě že model budu přebarvovat. 

img20220202214627.jpg

 

 

 

 

 

 

Je 07. 03. 2022  a dál pokračuje stavba modelu lokomotivy.  Je to velký projekt, kterým chci překvapit až bude kompletně hotov. Jen můžu nastínit, že stavba není zdaleka tak jednoduchá jak jsem si představoval. Jen vymyšlení ovládání a principu pojezdu či pohybu bylo na několik dní. Vše se musí skládat tak, aby navazovaly další a další kroky. Nic nejde dělat až moc dopředu. Takže držte pěsti.

img20220202214631.jpg.

 

 

 

 

 

 

Dnes 12. 03. 2022 Jsem zkusil celý model poskládat do funkčního celku. Roman Hanel mi pomohl strašně moc, protože mi věnoval RC soupravu FrSky a s tím se dá obrovsky čarovat. Takže jsem objevil další  možnosti a radosti RC ovládání. Další model bude Sergej To už mohu prozradit s tím, že bude opět na RC ovládání. Model, který stavím je velmi náročný na pochopení kusů dílů. Protože nesedí některé díly, či dokonce chybí návodné kresby. 

 

12. 07. 2022 Další etapa na modelu hotova. Myslím si, že model bude vcelku koukatelný. Jediné co mě trošku sralo je, že model je jaksi proporciálně nevyvážený ( myslím tím kabiny )  No nějak mi to nesedí.. Ovšem výsledný efekt je dobrý. právě jsem ve fázi, kdy se snažím najít dodavatele obtisků na tento model, Protože stávající fachman je mimo a má moc objednávek. Takže se dívám po jiných možnostech jak model osadit nápisy. 

27.07.2022 Poslední úpravy před finálním koncem. Moc se těším na natáčení. Snad se vše povede jak má a brzy vám budu moci ukázat fotografie a videa ze stavby ... Takže lepení zdar a rukám klid

img20220204181053.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

10.09. 2022 Dnes jsem dodělal jednu slideshow, kterou umístím na youtube, společně s videi, která jsem pořizoval během stavby samotné. Premiéru model má 26. 9. 2022 v 18:00 na youtube v pořadu POZOR VLAK. Sám jsem zvědav na reakce lidí kolem dokola. Fotogalerie je TADY . Když píšu tyhle řádky už vím dopředu, že hodně lidí naštvu svou nedokonalostí. Líbí se mi však reakce návštěvníků výstav. Jsou z modelů paf.  Takže až mě někde potkáte, já Vás nepoznám. Vím, že mou osobu sleduje plno lidí na sociálních sítích. Takže děkuji všem, kteří mě podporují.

img20220812114139.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

No a tímto bych asi zakončil povídání o modelu. Protože další náročný kousek mě čeká..